Jak uprawiać miętę czekoladową, aby uzyskać pachnący dodatek do ogrodu?

Mięta jest jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych roślin, jakie można uprawiać. Jest żywotna, odporna i orzeźwiająca. Poza klasycznymi odmianami mięty pieprzowej i spearmint, istnieje mnóstwo różnych odmian o wyjątkowych zapachach: mięta jabłkowa, mięta ananasowa, mięta imbirowa, mięta pomarańczowa i oczywiście mięta czekoladowa.

Mięta czekoladowa, o spiczastych zielonych liściach i ciemnobrązowej łodydze, wydziela czekoladowy aromat z lekko cytrusowym posmakiem. Jest tak samo łatwa w uprawie jak zwykła mięta i świetnie nadaje się do podkręcenia smaku słodkich przysmaków. Oto jak uprawiać miętę czekoladową do deserów, koktajli mlecznych i gorącego kakao.

  • Nazwa botaniczna: Mentha × Piperita 'Chocolate Mint' (Mentha × Piperita)
  • Nazwa zwyczajowa: Mięta czekoladowa
  • Rodzaj rośliny: Zioło wieloletnie
  • Dojrzała wielkość: Dwie stopy wysokości
  • Ekspozycja na słońce: Pełne słońce do częściowego cienia
  • Rodzaj gleby: Bogata, wilgotna gleba
  • pH gleby: 6,5 do 7,0
  • Toksyczność: Toksyczny dla psów, kotów i koni

Pielęgnacja roślin

Podobnie jak inne rośliny miętowe, mięta czekoladowa jest dość łatwa w pielęgnacji i może rosnąć w różnych warunkach. Roślinę należy często podlewać, aby utrzymać wilgotną glebę. Można również zastosować ściółkę organiczną do gleby wokół rośliny, aby zapobiec jej szybkiemu wysychaniu.

Jeśli chodzi o odżywianie, rośliny mięty czekoladowej w pojemnikach wymagają tylko jednej dawki standardowego organicznego nawozu do roślin domowych na wiosnę. Można zwiększyć ilość składników odżywczych dla roślin w gruncie, rozsypując każdej wiosny świeży kompost na glebę wokół rośliny.

Miętę czekoladową zbiera się, przycinając łodygi dużej, dojrzałej rośliny lub uszczykując wyrastające końcówki młodszych, mniejszych egzemplarzy. Dzięki temu roślina stanie się pełniejsza i bardziej krzaczasta. Smak mięty czekoladowej jest najlepszy zanim roślina zakwitnie małymi, fioletowymi kwiatami, dlatego najlepiej zaplanować zbiory przed typowym okresem kwitnienia, czyli od połowy do końca lata.

Mięta czekoladowa nadaje orzeźwiający smak i czekoladowy aromat koktajlom, sałatkom, lodom, wypiekom i napojom, takim jak kawa, herbata czy gorąca czekolada. Można również zbierać gałązki, wiązać końce w pęczki i wieszać je do wyschnięcia, aby mieć miętę czekoladową przez cały rok.

Jak uprawiać miętę, aby wykorzystać ją w domowej kuchni (lub ulubionym koktajlu)?

Najlepsze warunki do uprawy mięty czekoladowej

Choć mięta czekoladowa preferuje bogatą, wilgotną glebę, można ją sadzić w większości rodzajów gleby. Jeśli gleba, w której chcesz sadzić, nie jest tak bogata, po prostu dodaj materii organicznej, takiej jak kompost podczas sadzenia.

Można również swobodnie decydować o tym, w którym miejscu ogrodu posadzić miętę czekoladową, ponieważ roślina ta może rosnąć zarówno w półcieniu, jak i w pełnym słońcu - należy tylko pamiętać o utrzymaniu odpowiedniej wilgotności gleby.

Mięta czekoladowa dobrze radzi sobie również w pojemnikach. Jedną z korzyści jest możliwość przeniesienia rośliny do domu jesienią, a następnie pozostawienia jej na zimę w słonecznym, południowym oknie. W przypadku pojemników należy wybrać dobrze przepuszczalną mieszankę doniczkową i utrzymywać glebę w stanie równomiernej wilgotności, ale nie mokrą.

Mięta czekoladowa i inne odmiany mięty mają tendencję do szerokiego rozprzestrzeniania się, dlatego warto uprawiać je w doniczce. Jeśli zdecydujesz się posadzić je na podwórku, wyłóż otwór barierą korzeniową lub wkop cały pojemnik w ziemię, aby roślina nie opanowała ogrodu.

Getty Images

Jak rozmnażać miętę czekoladową?

Podobnie jak inne rośliny miętowe, miętę czekoladową można dość łatwo rozmnażać przez pobieranie sadzonek łodygowych i ukorzenianie ich w wodzie. Większe rośliny można również podzielić i przesadzić.

Co jest potrzebne

  • Zdrowa roślina mateczna
  • Czyste, ostre nożyce lub sekator
  • Szklanka wody

Instrukcje:

  1. Wybierz zdrową, sześciocalową końcówkę łodygi z kilkoma liśćmi. Użyj nożyc, aby usunąć je z rośliny macierzystej.
  2. Odetnij kilka dolnych liści z cięcia. Umieść ją w szklance lub słoiku wypełnionym do połowy wodą, upewniając się, że miejsca, z których usunąłeś liście są zanurzone.
  3. Umieść sadzonkę w ciepłym miejscu z jasnym światłem. Po kilku tygodniach powinny zacząć rosnąć korzenie.
  4. Gdy sadzonka ma już kilka korzeni, które mają co najmniej cal lub dwa, można ją posadzić w pojemniku lub w ogrodzie.
Jak założyć stację rozmnażania i z łatwością wyhodować nowe rośliny

Najczęstsze problemy z uprawą

Mięta czekoladowa jest zwykle rośliną bezproblemową, ponieważ ma duże zdolności adaptacyjne i jest bardzo żywotna. Należy jednak uważać na pomarańczowe plamy na dolnej stronie liści, które wskazują na chorobę grzybową zwaną rdzą. Można ją zwalczać za pomocą organicznego środka grzybobójczego. Zapobieganie przemoczeniu liści może również pomóc w utrzymaniu rdzy na dystans.

Doniczkowanie i przesadzanie

Jeśli uprawiasz miętę czekoladową w pojemniku, w końcu będziesz musiał przesadzić roślinę, aby utrzymać jej silny wzrost. Jeśli chcesz mieć większą roślinę, zwiększ rozmiar doniczki o jeden. Możesz także podzielić roślinę i umieścić ją w tej samej doniczce ze świeżą ziemią, a następnie przesadzić podział do innego pojemnika.

Podlej roślinę na kilka dni przed planowanym przesadzeniem. Delikatnie wyjąć go z pojemnika, a następnie palcami poluzować korzenie z gleby. Użyj sterylizowanego noża, aby usunąć wszystkie zgniłe korzenie.

Wypełnij nowy pojemnik do połowy świeżym podłożem. Zasadź roślinę mięty czekoladowej w nowym pojemniku, wypełniając go świeżą mieszanką, aż poziom gleby będzie taki sam jak poprzednio. Rozłóż glebę i dobrze podlej roślinę.

Czy mięta czekoladowa jest toksyczna?

Mięta czekoladowa i inne rośliny z rodziny miętowatych są całkowicie bezpieczne dla ludzi. Jednak według ASPCA są toksyczne dla psów, kotów i koni ze względu na zawarte w nich olejki eteryczne.

13 pomysłów na ogródek ziołowy, które warto wypróbować tego lata